Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2K90
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121S6

Култура

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 19.05.2021

Културния живот в община Златарица до голяма степен е отразен в Календарния план на културните мероприятия на Общината. В него са заложени национални и официални празници, обичаи, традиционни празници, разнообразни мероприятия с приятни забавления и изненади.

ЧИТАЛИЩА В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА

Читалищата са изконни носители на българския дух и култура през вековете и носят в себе си нематериалното културно наследство, традиции, образование, възпитание и благотворителност, които са в основата на тяхната дейност в полза на обществото. Тяхната задача е да откликват на нуждите на местното население, да участват активно в обществения живот и да бъдат притегателни културно-образователни и информационни центрове.

Община Златарица има богато културно наследство и население, успяло да съхрани своя бит и фолклор,  да запази за поколенията   множество традиции, обичаи, песни и легенди, които се представят и интерпретират от читалищните танцови, певчески и театрални състави по време на регионални и национални фолклорни събори и конкурси.

Читалищните колективи се представят достойно на различни национални, международни събори и фестивали, от където се завръщат с награди и дипломи за успешно представяне. Обаянието на тяхното творчество дава възможност да се запазят традициите и да се дообогатяват с нови събития.

На територията на община Златарица функционират 7 народни  читалища, които са вписани в Регистъра на народните читалища, воден към Министерство на Културата.

ПРАЗНИЦИ, КОИТО СЕ ОТБЕЛЯЗВАТ В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА:

ЙОРДАНОВДЕН

Йордановден или Богоявление“ е един от най-древните християнски празници. Ежегодно на този ден празникът започва с тържествена литургия „Велик водосвет“ в църквата св. „Николай Мирликийски“. От там под звуците на Златаришката духова музика тръгва цялото тържествено шествие, водено от свещеника. Попът отива до реката, освещава всички участници за здраве и хвърля Светия кръст във водата. Участници в ритуала по „ваденето на кръста“ са млади мъже, които въпреки студа и ниската температура, се състезават кой ще изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Той получава и парична награда от кмета на общината. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет, а ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек свещеникът поръсва всички присъстващи хората за здраве. И по традиция мероприятието приключва с чаша вино и традиционни български хора.

БАБИНДЕН

Ден на родилната помощ /Бабинден/ е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и до днес в Златарица, като се отбелязва на 21 януари. На този ден се правят карнавални сватби, като участници са само жени. Днес Бабинден се празнува от по-възрастните жени и е свързан с много смях и веселие.

ТОДОРОВДЕН

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден се провеждат традиционните надбягвания с коне, наречени „кушии“.

В град Златарица традицията да се правят кушии на този ден е възстановена през 1965 година, която се спазва и до днес. Това е един силно емоционален празник, защото на този ден стопанинът и конят са като едно цяло. Колкото по добре е отглеждано животното, толкова са и по-големи надеждите на собственика, че ще победи в надбягванията.

Традиция е местния свещеник да отслужи водосвет за здраве на всички участници и присъстващи на мероприятието. Раздават се питки, които са украсени под формата на подкови.  Програмата започва със събиране и оглед на участниците. Всички желаещи имат възможност да се включват в две категории, като едната е за езда, а другата е състезания с каруци. 

Участниците са жители от града, от село Родина и от село Горско Ново село. Състезанията са много вълнуващи и понякога доста оспорвани, но винаги има победители и победени. След финала и на последната каруца за всички участници са осигурени награди, както парични така и материални за конете. Отличилият се кон бива накичен с венец.

Организатори на събитието са Община Златарица и НЧ „Напредък 1912” село Родина.

9 МАЙ - ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА ГРАД ЗЛАТАРИЦА

От 1997 г. жителите на Златарица честват официалния празник на града.  9 май е и Денят на Европа, който символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. На този ден златарчани почитат и летният Никулден, посветен на Св. Николай Мирликийски –  храмов празник на църква-храм „Св. Николай“. Тържествата в града започват още от 8 май, когато в църковния храм се прави курбан за здраве, който се раздава на местното население. На 9 май официалният празник започва с празничен водосвет в църквата, след което с празнично шествие ученици, жители и гости на града се позиционират пред паметник „Майка България“ в центъра на града. Програмата продължава с освещаване и тържествено издигане на знамената. На този ден с решения на Общински съвет се удостояват и връчват звания „Почетен гражданин на Община Златарица“ на личности, които са:

 • носители на високи държавни и международни отличия в различни области;
 • за проявен изключителен героизъм и доблест в екстремни и аварийни ситуации;
 • за значителни постижения, довели до съществен принос в развитието на Общината и Република България;
 • дългогодишна обществено – полезна дейност за Община Златарица;
 • дарители, чиито дарения са с непреходна ценност за населените места на територията на Община Златарица
 • крупни инвеститори със значителен принос в развитието на инфраструктури проекти от стратегическа важност за устойчивото развитие на Общината, след решение на Общински съвет Златарица ;
 • при други заслуги от обществена значимост.
 • Званието „Почетен гражданин на Община Златарица” е най – високото отличие на Общински съвет Златарица и се присъжда за особени заслуги към Общината и Република България във всички области на общественият живот.

Тържествата в града продължават с изложби, концерти и други прояви, които разнообразяват програмата. Традиция е празникът да завършва с уникална празнична заря.  

РЕГИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПЕНСИОНЕРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА САМОДЕЙНОСТ

От 2001 г. в град Златарица се организира Регионалния преглед на пенсионерската художествена самодейност. След подадена заявка от самодейни колективи към пенсионерски клубове, ПК "Будители" Златарица подготвя програмата за провеждане на мероприятието. Участват от 12 до 15 любителски състава от различни населени места. Регламент за участие е, че всички колективи участват с изпълнението на три песни. Регионалният преглед на пенсионерската художествена самодейност няма конкурсен характер и няма такси за участие.

ЕНЬОВДЕН

Осем поредни години на 24 юни Община Златарица организира Еньовден. С всяка година празникът става все по-красив и цветен, благодарение на многообразните участници, техните идеи и вдъхновения. С много желание и въображение протича подготовката на празника.

Още в ранни зори млади момичета отиват да наберат росни билки и да свият венчета от тях, а в местността "Черничките" започва приготовлението на Еньовския чай и сплитането на традиционния голям Еньовски венец. Започнато е и с всяка година се продължава с дописването на "Здравен алманах от билкови рецепти", в който всеки жител или гост на Златарица може да напише своя изпитана рецепта.

За да се спази традицията, за да се съхрани и предаде на поколенията,  се разказват и за ритуалите на Еньовден. Избира се Еньова буля, която нарича китките на момите в ритуала с „мълчаната вода“. Подготвят се множество игри и викторини, както за малки така и за големи. Създава се работилница за децата, които сътворяват и своята книжка „В света на билките“. Празникът завършва с преминаване под Еньовския венец за здраве, а за любителите на народната музика програмата продължава с много песни и танци.

ДЕН НА ГРАДИНАРСКАТА ЧОРБА

Уникалният кулинарен празник „Ден на градинарската чорба“ в Златарица се организира от 2006 година. На празника идват признати майстори на кулинарното изкуство и градинарството, както да приготвят своите чорби така и да дегустират чорбите на участниците в конкурсите. Част от празничната програма е конкурса за „Най-вкусна чорба“. Целта на атрактивното събитие е да се запази градинарството като традиционен за Златарица поминък. Празникът се провежда всяка година в първата събота от месец септември около датата 4 септември, когато с Указ №1942 Златарица е обявен за град.

Тук през 1856 година е учредено Златаришкото градинарско благотворително дружество „Градина“, а година по – рано първо е извезано неговото знаме. В бр. 22 на Държавен вестник от 1914 г. е обнародвана съдебната му регистрация. Знамето на Златаришкото градинарското дружество се съхранява в музея на класното училище. То е просъществувало до 1945 г.  Основната идея на дружеството е била с част от припечелените пари след раздаването от така наречения пай/на градинарски език означава дял и размерът му е зависел от възрастта на градинаря/, да се подпомогнат даровитите будни деца, да бъдат подкрепени вдовици и бедни хора. Със средства, събирани от градинарите се помага за построяването и поддържането на класното училище, поддържане на читалището, изпращали са даровити деца да учат в чужбина.

В местността „Черничките“ в град Златарица се пресъздава възстановка на изпращане и посрещане на гурбетчии. Участници са местното население и самодейци към Читалище „Развитие-1885” град Златарица.

Мераклиите готвачи приготвят своите чорби на открито. Продуктите които използват са произведени лично от тях. Регламентът за участие включва и подреждане на битов кът и маса. С всяка изминала година отборите стават все по-много и все по-отдалеч. Участват както жители от Златарица, така и от околните села и градове През 2010 и 2011 година участваха готвачи от румънския град Гаужани, а за всички присъстващи най-атрактивна супа бе приготвена от участниците от Китай.

 Вкусните чорби се дегустират и оценяват от неутрално жури. Както за победителите така и за всички участници се предвиждат награди, осигурени от Община Златарица и с финансовата помощ на спонсори.

Къде се чуло и видяло празник в Златарица без музика -  не може. Всички присъстващи се наслаждават на виртуозните изпълнения на Златаришката духова музика.

ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК „С ПЕСНИТЕ НА БОРИС МАШАЛОВ“

През месец септември Народно читалище „Просвета 1927” е организатор на единствения в България фолклорен празник „С песните на Борис Машалов“. Тук е мястото, където в конкурсен формат се състезават над 30 колектива от различни точки на България, за да изпълняват песни от творчеството на Машалов.  Празникът се организира от 2014 година. Участие вземат самодейни певчески състави към читалища и пенсионерски клубове от региона. Право на участие имат само тези колективи, които предварително са подали заявка за участие. Задължително условие за участие от общо три песни едната да бъде песен от творчеството на Борис Машалов. Мероприятието има конкурсен характер, но няма такси за участие.

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА „ИВАН РАДОСЛАВОВ И ИВАН МЕШЕКОВ“

Националната награда за литературна критика на името на двамата видни литературни критици Иван Радославов и Иван Мешеков е създадена по решение на Общинския съвет Златарица през 1992 година и осъществена с решаващото съдействие на катедра “Българска литература” при ВТУ “Св.св.Кирил и Методий”. Това е единственото у нас национално отличие за литературна критика. Призът се присъжда за цялостен научен принос с решение на катедра "Българска литература". Лауреатът получава бронзова статуетка, изработена от търновският скулптор проф. Константин Денев и парична премия. Наградите са осигурени от Община Златарица. Организират се и научни конференции и форуми. Отпечатват си и книги. Това е един знаменателен факт, който идва да потвърди, че малък град като Златарица има своето място в културно-историческия живот на България.

Първи носител на наградата е Сабина Беляева – удостоена с нея посмъртно през 1992 г.

След нея с този приз са удостоени последователно:

 • Проф. Никола Георгиев през 1997г,
 • Проф. Светлозар Игов през 1999г,
 • Проф. Иван Радев през 2001г,
 • Проф. Симеон Янев през 2003г,
 • Проф. Радосвет Коларов през 2005г,
 • Проф. Михаил Димитров Неделчев през 2007г.
 • Проф. д-р Чавдар Добрев през 2009г.
 • Проф. д. ф. н. Милена Кирова през 2011г. и
 • Проф. д-р Антония Гайдаржиева през 2013г
 • Доц. дфн Пламен Дойнов през 2015г.
 • Проф. дн. Иван Станков през 2017
 • Проф. д. ф.н. Цветан Ракьовски през 2019

Ние сме горди, че Златарица е дала на България личности като Иван Мешеков и Иван Радославов.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ ХРАНИ - ПРАЗНИК НА РАКИЯТА И ТУРШИЯТА

За пръв път златарчани  организират Празник на ракията и туршията през 1922 г. Тогава председателят на кооперацията Иван Славков събира местните градинари на туршия и греена ракия и решават да съберат храни за бедстващите казаци в тогавашния Съветски съюз. Празникът или по-точно датата съвпада с годишнина от знаменитата битка от Руско-турската освободителна война, когато край Златарица руската войска разбива корпуса на Абдула Керим Паша. Това е станало на 24 ноември 1877 г.

От 2009 година златарчани организират „Ден на народните храни - Празник на ракията и туршията. Първи инициатори за организирането на мероприятието са сдружение “Роден край”, офицерите от резерва и пенсионерски клуб „Будители”. Празника, както вече се досещате е свързан с два конкурса. Единият е за „Най-вкусна туршия”, като се допускат участници с представяне на домашна туршия. В конкурса „Люта ракия” се включват всички майстори и баш майстори в приготвянето на домашна ракия. Вкусните туршии и лютите ракии се дегустират и оценяват от неутрално жури. За победителите се осигуряват награди. Празникът преминава с много емоции, добро настроение, песни и танци.

 

ЦЪРКОВНИ ХРАМОВЕ В ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА
Дата на публикуване: 15.04.2021

Градският музей в Златарица
Дата на публикуване: 15.04.2021

Народно читалище „Борба 2010” с. Дедина
Дата на публикуване: 15.04.2021